Закинута греко-католицька церква Пресвятої Богородиці

Закинута греко-католицька церква Пресвятої Богородиці

Вперше пішки перетинав Сян йдучи дорогою в село Старий М’якиш (пол. Miękisz Stary) Ярославського повіту, Підкарпатського воєводства, не в брід звісно, він достатньо глибокий. З певного моменту в подорож ідеш не щось побачити а просто помовчати. Так було і тоді коли вирішив відвідати закинуту греко-католицьку церкву Пресвятої Богородиці…

Село назване так на честь першого з власників, вперше згадується в писемних джерелах в 1468 році. Засновника звали Марчін (пол. Marcin) . Марчін з М’якишу. Рід М’якіцьких, як пізніше вони себе почали називати, був шляхетським, мали свій герб на якому були зображені три горни – символ який заключав в собі значення старого язичницького знаку – тріскеля. Сам герб за Городельською унією 1413 року мав право використовуватись українською, білоруською або литовською шляхтою. Тому з великою долею вірогідності можна стверджувати що засновник поселення був українцем.

Село відносилось до парафії в Радимно, а церкву заснували на початку 17 століття.Найстаріша частина зрубу закладена приблизно в 1615 році. Основна частина, такою якою ми можемо споглядати на фото, була зведена в 1803-1811 роках. В кінці 19 століття дранка якою був покритий дах замінили на метал, який вкриває верх будівлі дотепер.

З польськомовного сегменту світової павутини я зміг дістати фотографії, 30-ти річної давнини, іконостасу і внутрішнього вбрання церкви, звідти ж дізнався про те, що все оздоблення було вивезено в місцевий краєзнавчий музей, і кілька разів було відреставровано. Можливо, це на краще.

Станом на 1939 рік в селі проживало 220 українців, 500 поляків і 20 євреїв. Церква знаходиться в центрі села, з чого можна зробити висновок, що прихожанами церкви був досить значний відсоток мешканців. Акція Вісла внесла свої корективи в долі тутешніх українців, з 1947 року в ній не проводилось жодної служби.
Не так як колись…

Ярослав Синиця


Долучитись до прихильників журналу можна за посиланнями:
Сайт: http://synytsia.com
FB: https://www.facebook.com/synytsiablog
Instagram: https://www.instagram.com/synytsia_blog/
Enigma: https://enigma.ua/users/sinitsya_yaroslav/
Telegram: https://telegram.me/synytsia_blog

 

2 thoughts on “Закинута греко-католицька церква Пресвятої Богородиці

  1. Моя мама і вуйко народились у М’якиші Старому. У цій церкві їх, напевно, хрестили. А потім-“Вісла”. Софія Турчин. А вуйкові Влодкові-88 років.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *