Замок Гербуртів

“Замок Гербуртів в Добромилі” – саме так буде правильно назвати руїни замку, які я відвідав на початку літа 2018. Рід Гербуртів був достатньо заможний і мав не один маєток, сотні акрів земель, як сказали б колись у давнину, а також замок Меджибіж.

Так вийшло, що одним махом, я відвідав кілька цікавих місць – Урочище Саліна і власне одну з твердинь колись заможного польського роду. Ці два об’єкти знаходяться в пішій досяжності від міста Добромиль, тільки по різні сторони від містечка. Тутешня місцевість – це величезні пагорби, з вершин яких відкривається краєвид на 30-40 кілометрів. Типовий пейзаж Підкарпаття. На одному з таких пагорбів і донині розташовується фортеця, яка з самого початку мала суто оборонні функції.

Найперші згадки про дерев’яний замок датуються кінцем 15 століття. Його доля була не така довга як те, що дійшло до наших днів – в тому ж таки 15 столітті він був спалений, після чергового набігу татарів. Новий фортечний мур заново був зведений у середині 16го століття. Саме його залишки і збереглись до наших днів.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *