Легіонер Михайло Ларін

Одним з найславетніших підрозділів Іноземного Легіону досі залишається 13 Демі бригада (DBLE).
В продовження  серії статей про українців в Іноземному Легіоні сьогодні розповімо про уродженця Слобожанщини – Михайла Ларіна.

Михайло Ларін народився 29 червня 1906 року в селі Мокіївка (нині ймовірно Полтавської області) .

Про дитинство, юний вік  та обставини, які змусили його перебратись до Франції на жаль нічого невідомо.

До лав Іноземного легіону він був зарахований в березні 1925 року.
Протягом двох наступних років брав участь в операціях в Алжирі та Марокко, спочатку у складі у 1-го іноземного полку (1er RE), а згодом у 2e RE.

У серпні 1927 року направлений до Тонкіна (нині В’єтнам). У складі 1-го полку (1er RE), Михайло Ларін залишався там до квітня 1930 року.
На той момент ще будучи у званні легіонера 1-го класу, він повернувся до Алжиру, де в березні 1931 року перейшов у 22 -й колоніальний піхотний полк (22e RIC).

У листопаді 1931 року отримав звання капрала. 
З липня 1932 р. – проходив службу у Камбоджі в рядах 11-го колоніального полку (11e RIC).
Пробув у Азії аж до березня 1936 року, де ще в жовтні 1933 здобув чергове звання сержанта.

Михайло повернувся до Легіону у жовтні 1938 року, на позицію старшого сержанта в 3-му полку (3e REI), який на той час базувався в Марокко.


Українці легіонери в колоніальних війнах за Францію (1946 – 1962)


У лютому 1940 року він покинув Північну Африку та був зарахований до групи гірсько-піхотних батальйонів, де в подальшому в травні та червні 1940 року з експедиційними силами генерала Бетуарта, брав участь в боях у Норвегії.

На той момент французька кампанія німецьких військ підходила до завершальної стадії і повернувшись у Брест (регіон Бретань, департамент Фіністер) 15 червня 1940 р., разом зі своєю частиною Михайло Ларін  був евакуйований  до Англії. Причиною цього стала скора капітуляція уряду Франції перед німецькими окупантами (перехід влади то т. зв. режиму Віші).

Вже починаючи з липня 1940 року в Англії розпочинається формування Вільних Французьких Сил під проводом генерала Шарля де Голля, до яких й приєднався штабний сержант Мішель Ларін.

Зарахований до 1-ї роти 13- ї демібригади Іноземного легіону (13-а DBLE) восени 1940 року він бере участь в операціях у Дакарі та Габоні.

25 травня 1941 року Михайла Ларіна було переведено до 1го маршового батальйону  (БМ 1), з яким у складі 1-ї вільної Французької дивізії він брав участь у  Сирійсько-Ліванській операції (кодова назва — операція «Експортер»). Дана військова операція була цікава зокрема й тим, що бійці Іноземного Легіону перебували по обидві сторони фронту. У складі військ Франції під проводом режиму Віші брав участь 6ий полк Іноземного Легіону, більшість бійців якого після поразки відмовились переходити у склад ВФС Шарля де Голля.

16 січня 1942 року Михайло Ларін отримав звання головного прапорщика і був призначений у військову місію Франції в Єгипті.

З 6 квітня 1942 року  у складі 1-ї бригади Вільних Французьких Сил генерала Кеніґа захищав форт Бір-Хакейм, оборона якого тривала з 26 травня по 11 червня проти вдесятеро переважаючого військового контингенту Осі.

Михайло Ларін зник безвісти під час чергового бомбардування підрозділу санітарної групи форту Бір-Хакейм 9 червня 1942 р, не доживши дві доби до повної евакуації французьких сил з даного аванпосту.

Протягом своєї служби головний прапорщик Іноземного Легіону Михайло Ларін був нагороджений колоніальною медаллю зі штемпелем “Марокко (Médaille Coloniale avec agrafe “Maroc”), Військовим Хрестом іноземних операцій (Croix de guerre des Théâtres d’opérations extérieurs)  , та посмертно пам’ятною медаллю за волонтерські заслуги перед Вільною Францією (Médaille des Services Volontaires dans la France Libre)  і , декретом від 4 липня 1944 року, Орденом Визволення. 

Ярослав Сниця


На фото – легіонер Іноземного Легіону Михайло Ларін

Використані джерела:

  1. Musée de l’Ordre de la Libération – https://www.ordredelaliberation.fr/fr 

Долучитись до прихильників журналу можна за посиланнями:
Сайт: http://synytsia.com
FB: https://www.facebook.com/synytsiablog
Instagram: https://www.instagram.com/synytsia_blog/
Enigma: https://enigma.ua/users/sinitsya_yaroslav/
Telegram: https://telegram.me/synytsia_blog

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *